gofry drożdżowe

Puszyste, a jednocześnie chrupiące i delikatne gofry. Pysznie smakują z każdym dodatkiem.

Składniki:

proporcje na 16-18 gofrów:
2 dag drożdży piekarskich > do rozczynu kilka łyżek mleka, łyżeczka cukru, łyżka mąki
8 dag cukru
250 ml mleka
35 dag mąki
4 jajka
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy
15 dag stopionego masła

cukier puder z wanilią do posypania

Wykonanie:


Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, cukier, sól, otartą skórkę oraz roztopione masła i wyrośnięty rozczyn. Dolewamy mleko i przygotowujemy rzadkie ciasto. Pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.

Po wyrośnięciu nabieramy łyżką odpowiednią ilość ciasta i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.

Po upieczeniu gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Popularne posty