gofry drożdżowe
Puszyste, a jednocześnie chrupiące i delikatne gofry. Pysznie smakują z każdym dodatkiem.
2 dag drożdży piekarskich > do rozczynu kilka łyżek mleka, łyżeczka cukru, łyżka mąki
8 dag cukru
250 ml mleka
35 dag mąki
4 jajka
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy
15 dag stopionego masła
cukier puder z wanilią do posypania
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, cukier, sól, otartą skórkę oraz roztopione masła i wyrośnięty rozczyn. Dolewamy mleko i przygotowujemy rzadkie ciasto. Pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu nabieramy łyżką odpowiednią ilość ciasta i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
Po upieczeniu gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
proporcje na 16-18 gofrów:2 dag drożdży piekarskich > do rozczynu kilka łyżek mleka, łyżeczka cukru, łyżka mąki
8 dag cukru
250 ml mleka
35 dag mąki
4 jajka
szczypta soli
skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy
15 dag stopionego masła
cukier puder z wanilią do posypania
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, cukier, sól, otartą skórkę oraz roztopione masła i wyrośnięty rozczyn. Dolewamy mleko i przygotowujemy rzadkie ciasto. Pozostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu nabieramy łyżką odpowiednią ilość ciasta i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
Po upieczeniu gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz