biszkoptowa rolada Bounty



Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane kremem kokosowym i czekoladowym kremem Nutella. Pyszne ciasto, którego wykonanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut.

Składniki:


ciasto biszkoptowe:
proporcje na blachę o wymiarach  35x40cm

5  jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli

mąka kokosowa do oprószenia

przełożenie:
400 ml kremu kokosowego w puszcze
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru kokosowego

200g kremu Nutella

Wykonanie:


Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę.  Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.













Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.



W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy krem. Krem kokosowy mieszamy trzepaczką z cukrem kokosowym i wiórkami kokosowymi.


Przygotowany krem za pomocą szpachelki równomiernie rozsmarowujemy na roladzie.











Na warstwie kremu kokosowego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego tworzymy pasy z nutelli.

Zwijamy roladę. Roladę schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie rolada jest gotowa do podania.


Komentarze

Popularne posty