biszkoptowa rolada Bounty
Puszyste ciasto biszkoptowe, posmarowane kremem kokosowym i czekoladowym kremem Nutella. Pyszne ciasto, którego wykonanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut.
Składniki:
ciasto biszkoptowe:
proporcje na blachę o wymiarach 35x40cm
5 jajek
100 g cukru
130 g mąki pszennej
szczypta soli
mąka kokosowa do oprószenia
przełożenie:
400 ml kremu kokosowego w puszcze
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru kokosowego
200g kremu Nutella
Wykonanie:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą usztywniamy pozostałym cukrem. Silikonową łopatką delikatnie mieszamy pianę z masą żółtkową. Pianę posypujemy przesianą mąką i delikatnie wszystko mieszamy.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 10 minut.
Gorący
biszkopt wykładamy na ściereczkę lub papierowe ręczniki posypane mąką
kokosową, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę.
W czasie, gdy rolada stygnie przygotowujemy krem. Krem kokosowy mieszamy trzepaczką z cukrem kokosowym i wiórkami kokosowymi.
Przygotowany krem za pomocą szpachelki równomiernie rozsmarowujemy na roladzie.
Na warstwie kremu kokosowego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego tworzymy pasy z nutelli.
Komentarze
Prześlij komentarz