Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

Pieczony rolowany boczek smakuje wybornie zarówno na gorąco od razu po upieczeniu jak i na zimno do kanapek.

Składniki:

3 kg boczku, płat bez skóry i żeber
sól
pieprz młotkowany
zmielone ziele angielskie
zmielony liść laurowy
kminek
drobno posiekany czosnek lub czosnek granulowany
majeranek
suszona natka pietruszki
suszony koperek
suszony szczypiorek
młotkowane ziarna kolendry

siatka wędliniarska
sznurek bawełniany wędliniarski

Wykonanie:

Przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu. Mieszanką przypraw nacieramy dokładnie z obu stron płat mięsa.

Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem, a następnie przekładamy do siatki. Mięso odkładamy w chłodne miejsce na 8 godzin.

Boczek wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 45 minut następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Po 2 godzinach mięso odkrywamy, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy, aż mięso ładnie się przyrumieni.
Gdy mięso jest jeszcze ciepłe, ostrożnie zdejmujemy siatkę z mięsa, ale sznurek zostawiamy. Sznurek zdejmujemy dopiero po wystudzeniu i zastygnięciu mięsa.

Mięso można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.

Komentarze

Popularne posty