Zupa dyniowa z żurawiną, figą i płatkami migdałowymi
Kremowa i rozgrzewająca zupa z dyni piżmowej.
3-4 marchewki
1-2 cebule
papryczka chili
1-2 cm kawałek imbiru
1 cm kawałek kurkumy
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
ziarna kolendry
roztarte ziele angielskie
zmielony liść laurowy
łyżka masła
do podania:
kwiaty nasturcji
200 g świeżej żurawiny
2-3 świeże figi
3-4 łyżki miodu naturalnego
100 g płatków migdałowych
listki świeżej kolendry
Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy do niego żurawinę oraz pokrojone w plasterki figi, karmelizujemy do momentu, aż żurawina przestanie "pykać".
Na drugiej suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałowe.
Zupę podajemy posypaną żurawiną, figami oraz kwiatami nasturcji i listkami kolendry.
Składniki:
dynia piżmowa3-4 marchewki
1-2 cebule
papryczka chili
1-2 cm kawałek imbiru
1 cm kawałek kurkumy
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
ziarna kolendry
roztarte ziele angielskie
zmielony liść laurowy
łyżka masła
do podania:
kwiaty nasturcji
200 g świeżej żurawiny
2-3 świeże figi
3-4 łyżki miodu naturalnego
100 g płatków migdałowych
listki świeżej kolendry
Wykonanie:
Warzywa obieramy, kroimy na duże kawałki. Do garnka wkładamy masło, dorzucamy pokrojone warzywa, chwilę dusimy. Do warzyw dolewamy wodę. Woda powinna przykryć warzywa. Dodajemy przyprawy, gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę wody i ponownie zagotować.Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy do niego żurawinę oraz pokrojone w plasterki figi, karmelizujemy do momentu, aż żurawina przestanie "pykać".
Na drugiej suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałowe.
Zupę podajemy posypaną żurawiną, figami oraz kwiatami nasturcji i listkami kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz