Zupa dyniowa z żurawiną, figą i płatkami migdałowymi

Kremowa i rozgrzewająca zupa z dyni piżmowej.

Składniki:

dynia piżmowa
3-4 marchewki
1-2 cebule
papryczka chili
1-2 cm kawałek imbiru
1 cm kawałek kurkumy
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
ziarna kolendry
roztarte ziele angielskie
zmielony liść laurowy
łyżka masła

do podania:
kwiaty nasturcji
200 g świeżej żurawiny
2-3 świeże figi
3-4 łyżki miodu naturalnego
100 g płatków migdałowych
listki świeżej kolendry

Wykonanie:

Warzywa obieramy, kroimy na duże kawałki. Do garnka wkładamy masło, dorzucamy pokrojone warzywa, chwilę dusimy. Do warzyw dolewamy wodę. Woda powinna przykryć warzywa. Dodajemy przyprawy, gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać trochę wody i ponownie zagotować.

Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy do niego żurawinę oraz pokrojone w plasterki figi, karmelizujemy do momentu, aż żurawina przestanie "pykać".

Na drugiej suchej patelni prażymy na złoty kolor płatki migdałowe.

Zupę podajemy posypaną żurawiną, figami oraz kwiatami nasturcji i listkami kolendry.

Komentarze

Popularne posty