Szuba czyli śledź pod pierzynką lub w kożuchu
Składniki:
0,5 kg matiasów
4 buraki
2 ziemniaki
2 cebule
2-3 jajka
4 łyżki gęstego majonezu
kolorowy pieprz
do dekoracji
1-2 łyżki majonezu
pieprz ziołowy
jarmuż
pieczona marchewka
natka pietruszki
listki selera naciowego
Wykonanie:
Jeśli śledzie są mocno słone to je moczymy w mleku ok. 1-2 godzin.Buraki i ziemniaki wkładamy do żeliwnego garnka, podlewamy 100 ml wody lekko solimy. Wstawiamy do zimnego piecyka nastawiamy temperaturę 200°C, gdy piecyk dojdzie do tej temperatury zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez około 2 godziny, aż będą miękkie.
Jajka gotujemy na twardo.
Matiasy kroimy w plasterki, układamy na dno przezroczystej salaterki. Posypujemy drobno pokrojoną cebulą, smarujemy majonezem, posypujemy pieprzem. Ziemniaki ścieramy na tarce, układamy je na śledziach, również smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Buraki ścieramy na tarce i układamy na warstwie ziemniaków, smarujemy majonezem i pieprzymy. Wierzch sałatki posypujemy jajkiem ugotowanym na twardo.
Sałatkę można dowolnie udekorować, ja wierzch dodatkowo posmarowałam majonezem i za pomocą szablonu i pieprzu ziołowego zrobiłam świąteczny motyw oraz zrobiłam dekoracyjny brzeg z warzyw.
Sałatka najlepiej smakuje, jak smaki się przegryzą, czyli 2-3 godziny od przygotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz