Puszyste pancakes
Pyszne, delikatne placuszki - idealne na słodkie śniadanie.
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki cukru
pół łyżeczki cream of tartar
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
do podania ulubione dodatki np.
syrop kokosowy
mini kiwi
płatki kokosowe
truskawki
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Do miski, w której są białka dodajemy sól i cream of tartar, ubijamy pianę z białek. Do ubitej piany wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Stopniowo do piany wsypujemy przesiane mąki, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy śmietanę.
Patelnię natłuszczamy masłem. Na patelnię wylewamy porcję ciasta, patelnię przykrywamy. Smażymy około 2 minut.
Następnie placuszek przekładamy na drugą stronę i smażymy już odkryty około minuty.
Usmażone placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam syropem kokosowym, posypałam płatkami kokosowymi, truskawkami i mini kiwi.
Komentarze
Prześlij komentarz