Puszyste pancakes

 
Pyszne, delikatne placuszki - idealne na słodkie śniadanie.

Składniki:

6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki kokosowej
3 łyżki cukru
pół łyżeczki cream of tartar
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

do podania ulubione dodatki np.
syrop kokosowy
mini kiwi
płatki kokosowe
truskawki

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Do miski, w której są białka dodajemy sól i cream of tartar, ubijamy pianę z białek. Do ubitej piany wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie do piany dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy.  Stopniowo do piany wsypujemy przesiane mąki, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy śmietanę.

Patelnię natłuszczamy masłem. Na patelnię wylewamy porcję ciasta, patelnię przykrywamy. Smażymy około 2 minut.
 
Następnie placuszek przekładamy na drugą stronę i smażymy już odkryty około minuty.
 

 Usmażone placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja polałam syropem kokosowym, posypałam płatkami kokosowymi, truskawkami i mini kiwi.

Komentarze

Popularne posty