Kotlet de volaille z indyka z lubczykiem i kurkami
Składniki:
2 polędwiczki indykasól
pieprz kolorowy
masło klarowane do smażenia około 1 kg
nadzienie:
4 łyżki masła + łyżka do uduszenia kurek
4 duże kurki
szalotka
gałązka lubczyku
sól
pieprz kolorowy
skórka z cytryny na czubek łyżeczki
kilka kropli soku z cytryny
do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta
Wykonanie:
Kurki i szalotkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła dusimy na nim kurki i cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.W miseczce mieszamy masło z posiekanym lubczykiem, uduszonymi kurkami, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Z masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.
Polędwiczki wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy
tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdej polędwiczce
układamy wałeczek z masłem i zwijamy roladki, dokładnie podwijając
końce.
Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą.
Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w
jajku, a na koniec w bułce tartej.
Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy.
Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Komentarze
Prześlij komentarz