Kotlet de volaille z indyka z lubczykiem i kurkami



Jeśli lubicie kotleta de volaille to koniecznie musicie spróbować wersji z indyka, jest jeszcze smaczniejszy, a masło z dodatkiem lubczyku i kurek wynosi to danie na wyżyny.

Składniki:

2 polędwiczki indyka
sól
pieprz kolorowy
masło klarowane do  smażenia około 1 kg

nadzienie:
4 łyżki masła + łyżka do uduszenia kurek
4 duże kurki
szalotka
gałązka lubczyku
sól
pieprz kolorowy
skórka z cytryny na czubek łyżeczki
kilka kropli soku z cytryny

do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta


Wykonanie:

Kurki i szalotkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła dusimy na nim kurki i cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia.

W miseczce mieszamy masło z posiekanym lubczykiem, uduszonymi kurkami, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Z  masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.


Polędwiczki wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdej polędwiczce układamy wałeczek z masłem i  zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce.
Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą. 
Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej. 

Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na  chwilę na ręcznik papierowy.
Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.

Komentarze

Popularne posty