Pierogi hotdogowe
Wiem, wiem, niektórzy pomyślą, że to drobna przesada, ale najpierw spróbujcie, a potem oceniajcie.
15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól ziołowa
ser żółty w plasterkach
keczup oraz musztarda do podania
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy parówką z serem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody, ale najlepiej smakują odsmażone na oleju i podane z domowym keczupem i/lub musztardą oraz posypane zieleniną.
Składniki:
Na ciasto:
1 kg mąki15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól ziołowa
Farsz:
parówki, dobrej jakościser żółty w plasterkach
keczup oraz musztarda do podania
Wykonanie:
Farsz: Parówki kroimy na trzy części. Każdy kawałek parówki owijamy serem żółtym.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy parówką z serem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody, ale najlepiej smakują odsmażone na oleju i podane z domowym keczupem i/lub musztardą oraz posypane zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz