Pierogi hotdogowe

Wiem, wiem, niektórzy pomyślą, że to drobna przesada, ale najpierw spróbujcie, a potem oceniajcie.

Składniki:

Na ciasto:

1 kg mąki
15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól ziołowa

Farsz:

parówki, dobrej jakości
ser żółty w plasterkach

keczup oraz musztarda do podania

Wykonanie:

Farsz: Parówki kroimy na trzy części. Każdy kawałek parówki owijamy serem żółtym.

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.

Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy.  Każdy placuszek nadziewamy parówką z serem zawijamy brzegi.

Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody, ale najlepiej smakują odsmażone na oleju i podane z domowym keczupem i/lub musztardą oraz posypane zieleniną.

Komentarze

Popularne posty