Pierogi z mięsem i warzywami z rosołu

Staramy się, aby w kuchni nic się nie marnowało i tak powstały te pierogi.

Składniki:

Na ciasto:

1 kg mąki
15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól

Farsz:

warzywa z rosołu:

seler,
por
2-3 marchewki
fenkuł
korzeń piertuszki

mięso z rosołu:

kurczak, wołowina

świeże liście laurowe
cebula
2 papryczki habanero
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Farsz: Warzywa i mięso z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, papryczki habanero oraz liście laurowe drobniutko siekamy. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Najlepiej odstawić go na noc.

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.

Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy.  Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.

Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i skropione sosem sojowym.

Komentarze

Popularne posty