Pierogi z mięsem i warzywami z rosołu
Składniki:
Na ciasto:
1 kg mąki15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól
Farsz:
warzywa z rosołu:
seler,por
2-3 marchewki
fenkuł
korzeń piertuszki
mięso z rosołu:
kurczak, wołowinaświeże liście laurowe
cebula
2 papryczki habanero
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Farsz: Warzywa i mięso z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, papryczki habanero oraz liście laurowe drobniutko siekamy. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową. Najlepiej odstawić go na noc.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody lub odsmażone na oleju i skropione sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz