Kotlet de volaille z rydzami

Klasyczny kotlet de volaille powinien mieć w środku tylko koperek i masło, lub masło ziołowe z dodatkiem czosnku. Moja propozycja to wersja bardziej wykwintna, gdyż do masła dodałam drobno pokrojone rude rydze.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
sól
pieprz kolorowy
masło klarowane do  smażenia około 1 kg

nadzienie:
4 łyżki masła
2 rydze
pietruszka
sól
pieprz kolorowy
skórka z cytryny na  czubek łyżeczki

do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta

Wykonanie:

W miseczce mieszamy masło z natką, drobno posiekanymi rydzami, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Z  masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.



Piersi kurczaka wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdej piersi układamy wałeczek z masłem i  zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce.
Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą. 

Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej. 

Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na  chwilę na ręcznik papierowy.

Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.

Komentarze

Popularne posty