Jajko niespodzianka
Ten kotlet to jedna wielka niespodzianka. Przed jego przekrojeniem kotlet jak kotlet, ale po przekrojeniu czekają na nas 3 niespodzianki, wyraziście przyprawiony kurczak, zielone awokado i płynne żółtko.
Składniki:
2 awokado Hass2 jajka ugotowane na miękko
300 g mięsa z piersi kurczaka
cebula
połówka czerstwej bułki
3 świeże listki laurowe
Harissa - pasta lub przyprawa w proszku
do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta
olej lub masło klarowane
Wykonanie:
Mięso, cebulę i listki laurowe mielimy, na koniec mielimy kawałek bułki, by oczyścić maszynkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i harissą.
Awokado, kroimy na pół, wydrążamy lekko, tak, by do środka zmieściło się jajko. Awokado Hass lekko się obiera, więc należy tylko lekko podważyć skórkę i ją ostrożnie zdjąć.
Awokado obtaczamy w mące, a następnie otulamy mięsem. Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Kotlety dobrze jest owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Kotlety smażymy przez około 8 minut na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik.
Kotlety podajemy z ulubioną sałatką, ziemniakami lub kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz