Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne
Chrupiąca panierka skrywa pod sobą kolorowe warzywa oraz kawałki kurczaka, a wszystko to otula kremowy sos z serka topionego.
ziemniak fioletowy ugotowany w mundurku
mała czerwona cebula
3 łyżki mrożonego groszku
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
1 papryczka chili
koperek
sól
pieprz
3 serki topione, każdy 90g
jajko
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
Warzywa oraz mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek oraz serki topione.
Wszystko mieszamy. Z masy formujemy paluszki. Układamy je na papierze do pieczenia lub foli spożywczej. Odkładamy na godzinę do lodówki.
Paluszki panierujemy w mące, jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej. Paluszki muszą być dokładnie pokryte panierką, aby podczas smażenia serek nie wyciekał.
Paluszki smażymy w głębokim tłuszczu, aż panierka się zrumieni, około 7-8 minut. Po usmażeniu paluszki przekładamy na papierowy ręcznik.
Porada:
Serek w paluszkach od razu po usmażeniu jest bardzo gorący, więc należy odczekać 2-3 minuty przed ich podaniem.
Składniki:
proporcje na 8 paluszków:
pierś z kurczaka, około 200gziemniak fioletowy ugotowany w mundurku
mała czerwona cebula
3 łyżki mrożonego groszku
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
1 papryczka chili
koperek
sól
pieprz
3 serki topione, każdy 90g
do panierowania:
mąka krupczatkajajko
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Wszystko mieszamy. Z masy formujemy paluszki. Układamy je na papierze do pieczenia lub foli spożywczej. Odkładamy na godzinę do lodówki.
Paluszki smażymy w głębokim tłuszczu, aż panierka się zrumieni, około 7-8 minut. Po usmażeniu paluszki przekładamy na papierowy ręcznik.
Porada:
Serek w paluszkach od razu po usmażeniu jest bardzo gorący, więc należy odczekać 2-3 minuty przed ich podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz