Ruskie pierogi w ziołowym cieście

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych, często robię ich różne wariacje. Dzisiaj do ciasta dodałam soli ziołowej i szałwii, a do farszu papryczki chili.

Składniki:

farsz:
0,5 kg białego sera
około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
3 cebule
3 łyżki masła
sól morska
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
2 papryczki chili

ciasto:
kg mąki u mnie typ 500
kostka masła ok. 20 dag
ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
sól ziołowa
około 15 listków szałwii

Wykonanie:

Farsz:
Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Do zrumienionej szalotki dodajemy posiekane chili. Doprawiamy solą i chwilę dusimy.
Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę, sól i posiekane listki szałwii. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.

Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z wody z dodatkiem śmietany lub sosu ziołowo śmietanowego albo odsmażane z sosem sojowym.

Komentarze

Popularne posty