Zupa z rukoli

Soczyście zielona zupa z rukoli z dodatkiem bitej wiejskiej śmietany smakuj wybornie.

Składniki:

4 ziemniaki
biała część pora
80 g rukoli
kilka świeżych liści laurowych
kilka liści szałwi
gałka muszkatołowa
pieprz
łyżka masła

150 ml kwaśnej śmietany, najlepiej wiejskiej
łyżeczka soku z limonki
natka pietruszki
sól ziołowa

suszone płatki papryki słodkiej do posypania

Wykonanie:


Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki i pora,  zalewamy bulionem warzywnym lub wodą, dodajemy szałwię i liście laurowe, solimy do smaku. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy rukolę, całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką  muszkatołową.

W wysokim naczyniu ubijamy śmietaną z sokiem z limonki, solą ziołową oraz posiekaną natką.

Zupę podajemy z bitą śmietaną, posypaną listkami rukol oraz płatkami papryki słodkiej.

Komentarze

Popularne posty