Zupa z rukoli
Soczyście zielona zupa z rukoli z dodatkiem bitej wiejskiej śmietany smakuj wybornie.
biała część pora
80 g rukoli
kilka świeżych liści laurowych
kilka liści szałwi
gałka muszkatołowa
pieprz
łyżka masła
150 ml kwaśnej śmietany, najlepiej wiejskiej
łyżeczka soku z limonki
natka pietruszki
sól ziołowa
suszone płatki papryki słodkiej do posypania
Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki i pora, zalewamy bulionem warzywnym lub wodą, dodajemy szałwię i liście laurowe, solimy do smaku. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy rukolę, całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietaną z sokiem z limonki, solą ziołową oraz posiekaną natką.
Zupę podajemy z bitą śmietaną, posypaną listkami rukol oraz płatkami papryki słodkiej.
Składniki:
4 ziemniakibiała część pora
80 g rukoli
kilka świeżych liści laurowych
kilka liści szałwi
gałka muszkatołowa
pieprz
łyżka masła
150 ml kwaśnej śmietany, najlepiej wiejskiej
łyżeczka soku z limonki
natka pietruszki
sól ziołowa
suszone płatki papryki słodkiej do posypania
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki i pora, zalewamy bulionem warzywnym lub wodą, dodajemy szałwię i liście laurowe, solimy do smaku. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy rukolę, całość miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietaną z sokiem z limonki, solą ziołową oraz posiekaną natką.
Zupę podajemy z bitą śmietaną, posypaną listkami rukol oraz płatkami papryki słodkiej.
Komentarze
Prześlij komentarz