Kotlet de volaille z kurkami i szafranem

Kotlet de volaille w jesiennej odsłonie.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
sól
pieprz kolorowy
masło klarowane do  smażenia około 1 kg

nadzienie:
4 łyżki masła
4 duże kurki(drobno posiekane i uduszone na maśle)
pietruszka
sól
pieprz kolorowy
szczypta szafranu
skórka z cytryny na czubek łyżeczki
kilka kropli soku z cytryny

do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta

Wykonanie:

W miseczce mieszamy masło z natką, uduszonymi kurkami, skórką i sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i szafranem. Z  masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.

Piersi kurczaka wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdej piersi układamy wałeczek z masłem i  zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce.

Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą. 
Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej. 

Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na  chwilę na ręcznik papierowy.
Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.

Komentarze

Popularne posty