Kotlet de volaille z kurkami i szafranem
Kotlet de volaille w jesiennej odsłonie.
sól
pieprz kolorowy
masło klarowane do smażenia około 1 kg
nadzienie:
4 łyżki masła
4 duże kurki(drobno posiekane i uduszone na maśle)
pietruszka
sól
pieprz kolorowy
szczypta szafranu
skórka z cytryny na czubek łyżeczki
kilka kropli soku z cytryny
do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta
Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy.
Składniki:
2 piersi z kurczakasól
pieprz kolorowy
masło klarowane do smażenia około 1 kg
nadzienie:
4 łyżki masła
4 duże kurki(drobno posiekane i uduszone na maśle)
pietruszka
sól
pieprz kolorowy
szczypta szafranu
skórka z cytryny na czubek łyżeczki
kilka kropli soku z cytryny
do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta
Wykonanie:
W miseczce mieszamy masło z natką, uduszonymi kurkami, skórką i sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i szafranem. Z masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.
Piersi kurczaka wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy
tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdej piersi
układamy wałeczek z masłem i zwijamy roladki, dokładnie podwijając
końce.
Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą.
Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w
jajku, a na koniec w bułce tartej.
Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy.
Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Komentarze
Prześlij komentarz