Tagine z kurczaka z warzywami

Proste, a jednocześnie pyszne i bardzo aromatyczne danie z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

kurczak w kawałkach
pasta harissa
sól
pieprz
duży ziemniak
kawałek selera
kilka szalotek
kilka pomidorów koktajlowych
kilka mini papryczek
kilka mini marchewek
kilka mini bakłażanów
kilka mini cukinii
liść jarmużu
łyżka masła

kolendra, pietruszka lub koperek do posypania

Wykonanie:

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz harissą. Kurczaka układamy na dnie naczynia tagine. Warzywa kroimy na duże kawałki, oprószamy solą i pieprzem, układamy na kurczaku.
Naczynie wkładamy do zimnego piecyka, nastawiamy temperaturę na 200 stopni, gdy piecyk osiągnie tę temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C. Pieczemy przez godzinę. Tagine podajemy z sosem jogurtowo-ziołowym. Smacznego.


Komentarze

Popularne posty