Tort migdałowo-czekoladowy
Delikatny, puszysty kakaowy biszkopt przełożyłam masą migdałową oraz musem czekoladowym. Gotowy torcik ozdobiłam marcepanowymi aniołkami i płatkami kokosowymi oraz kolorową posypką.
6 jajek
3 łyżki ciemnego kakao
szklanka mąki typ 405
szklanka cukru
szczypta soli
pół łyżeczki cream of tartar
50 ml Amaretto
masa migdałowa:
200 g startych migdałów
125 ml mleka
łyżka miodu
50 ml amaretto
szczypta cynamonu
mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
300 ml mleka
100 g pianek marshmallow
poncz:
250 ml czarnej herbaty
50 ml Amaretto
150 g marcepanu
płatki kokosowe
cukrowa posypka
Do białek dodajemy cream of tartar oraz sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Boki ciasta obkładamy płatkami kokosowymi, a na górze układamy aniołki, wierzch lekko posypujemy kolorową posypką.
Składniki:
tortownica o średnicy 20 cm:6 jajek
3 łyżki ciemnego kakao
szklanka mąki typ 405
szklanka cukru
szczypta soli
pół łyżeczki cream of tartar
50 ml Amaretto
masa migdałowa:
200 g startych migdałów
125 ml mleka
łyżka miodu
50 ml amaretto
szczypta cynamonu
mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
300 ml mleka
100 g pianek marshmallow
poncz:
250 ml czarnej herbaty
50 ml Amaretto
150 g marcepanu
płatki kokosowe
cukrowa posypka
Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru i Amaretto na pulchną masę.Do białek dodajemy cream of tartar oraz sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę z kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masa migdałowa:
Mleko podgrzewamy z miodem i cynamonem, wsypujemy migdały i wlewamy Amaretto. Mieszamy, odstawiamy do przestudzenia.
Mus czekoladowy:
Mleko podgrzewamy. Dodajemy czekoladę, gdy czekolada się rozpuści dodajemy Amaretto i pianki, mieszamy, aż pianki się rozpuszczą, odstawiamy do ostudzenia.
Blaty biszkoptu nasączamy ponczem (herbatą z Amaretto), przekładamy masą migdałową, na nią nakładamy mus czekoladowy. Wierzch tortu pokrywamy musem czekoladowym. Odstawiamy na godzinę do lodówki, by mus zastygł na cieście.
W tym czasie przygotowujemy dekorację. Ja za pomocą silikonowej foremki zrobiłam 12 aniołków, które lekko pociągnęłam złotym barwnikiem.
Komentarze
Prześlij komentarz