Ciasto Matrioszka
Składniki:
blacha o wymiarach: 35cm x 25cm biszkopt jasny:6 dużych jajek
1,5 szklanki mąki typ 405
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
200 g ulubionego dżemu np. malinowego
500 g masy marcepanowej
arkusz papieru jadalnego
pisak jadalny
barwniki jadalne
pędzelki o różnej grubości
Wykonanie:
Biszkopt jasny:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Żółtka ucieramy z połową cukru na pulchną masę.Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
Na arkuszu jadalnego papieru, za pomocą jadalnego pisaka szkicujemy matrioszkę. Wycinamy ją.
Matrioszkę przykładamy do ciasta i za jej pomocą wycinamy kształt w cieście.
Ciasto przekładamy dżemem.
Marcepan układamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i cienko wałkujemy. Masę przekładamy na ciasto, wygładzamy. Masę lekko zwilżamy wodą i kładziemy na nią narysowany szablon matrioszki. Barwnikami spożywczymi malujemy ciasto.
Porada:
Nie musimy używać jadalnego papieru, można malować bezpośrednio na marcepanie, ale na jadalnym papierze jest łatwiej.
Komentarze
Prześlij komentarz