Zupa kurkowa z szafranem

Klasyczna zupa kurkowa, której smak, zapach, a przede wszystkim kolor został wzmocniony dzięki szczypcie szafranu. Smak jest wyjątkowy, gdyż warzywa i grzyby poddusiłam na prawdziwym wiejskim maśle, a samą zupę podprawiłam wiejską kwaśną śmietaną.

Składniki:

500 g kurek
2 ziemniaki
250 g mini marchewek
marchewka żółta
cebula
pokruszone 2 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól
pieprz kolorowy
szczypta szafranu
łyżka masła, najlepiej wiejskiego
4-5 łyżek kwaśnej wiejskiej śmietany

natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Na  maśle podsmażamy pokrojone warzywa oraz grzyby. Dodajemy przyprawy oprócz pieprzu (pieprzem doprawiamy dopiero na koniec). Warzywa i grzyby zalewamy wodą lub bulionem, płyn powinien je pokryć. Gotujemy około 30-40 minut. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty