Kotleciki drobiowe zapiekane z warzywami
Składniki:
300 g piersi z kurczakacebula
papryczka chili
2-3 świeże listki laurowe
roztarte ziele angielskie
jajko
sól
pieprz
kawałek czerstwej bułki
mąka krupczatka
2 fioletowe ziemniaki
ziemniak czerwony
2 papryki
duża cebula
sól
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany najlepiej wiejskiej
Wykonanie:
Mięso, cebulę, chili, listki laurowe, mielimy, na koniec mielimy bułkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko oraz przyprawy. Formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w mące.Warzywa kroimy na kawałki, solimy.
W naczyniu układamy na przemian kotlet, plasterek ziemniaka, plasterek cebuli, kawałek papryki i tak do wykończenia składników. Dodajemy śmietanę.
Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piecyka. Nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę obniżamy do 150°C i pieczemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie danie jest gotowe. Zapiekankę podajemy posypaną ulubioną zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz