Kotleciki drobiowe zapiekane z warzywami

Pysznie, prosto i kolorowo. Ja użyłam do zapiekania naczynia tagine, ale możecie użyć ulubionego naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego.

Składniki:

300 g piersi z kurczaka
cebula
papryczka chili
2-3 świeże listki laurowe
roztarte ziele angielskie
jajko
sól
pieprz
kawałek czerstwej bułki
mąka krupczatka

2 fioletowe ziemniaki
ziemniak czerwony
2 papryki
duża cebula
sól
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany najlepiej wiejskiej

Wykonanie:

Mięso, cebulę, chili, listki laurowe, mielimy, na koniec mielimy bułkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko oraz przyprawy. Formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w mące.

Warzywa kroimy na kawałki, solimy.

W naczyniu układamy na przemian kotlet, plasterek ziemniaka, plasterek cebuli, kawałek papryki i tak do wykończenia składników. Dodajemy śmietanę.














Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piecyka. Nastawiamy na 200°C, gdy piecyk osiągnie temperaturę obniżamy do 150°C i pieczemy około 45 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie danie jest gotowe. Zapiekankę podajemy posypaną ulubioną zieleniną.





Komentarze

Popularne posty