Jesienne ciasto - pniak z opieńkami

 
Proste i dosyć szybkie ciasto, które wyglądem przypomina pniak drzewa, na którym rosną opieńki.

Składniki:

proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm:
6 jajek
szklanka mąki 405
szklanka cukru
pół łyżeczki cream of tartar
szczypta soli

3 łyżki kakao
łyżka likieru wiśniowego

200g gęstego dżemu, u mnie porzeczkowy

200 g czekolady
100 g marcepanu na dekorację

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru na pulchną masę.
Do białek dodajemy cream of tartar i sól, ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką.

Do mniejszej miski wsypujemy kakao i dodajemy likier, mieszamy, następnie dodajemy 6 łyżek ciasta.

Ciasto wylewamy do tortownicy w następującej kolejności: łyżka stołowa ciasta ciemnego, łyżka wazowa ciasta jasnego i tak do wykończenia składników.  Pieczemy około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Na wierzch zostawiamy ten o najładniejszej strukturze.

Biszkopt przekładamy dżemem, dodatkowo możemy go nasączyć herbatą.

Z folii aluminiowej odcinamy pas o obwodzie ciasta. Folię gnieciemy. Folię aluminiową owijamy folią spożywczą. Na folię wylewamy roztopioną czekoladę, czekamy 5-10 minut, aż czekolada trochę stężeje.

Owijamy ciasto folią. Ciasto wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu czekolady, ostrożnie zdejmujemy folię.

Z masy marcepanowej robimy dekorację. Ja zrobiłam opieńki, hubę i listki, które ułożyłam na pniaku.


Komentarze

Popularne posty