Pierogi z nadzieniem leczo
Chyba wszyscy lubią pierogi i podobnie jeśli chodzi o leczo, więc dlaczego by nie zamknąć leczo w pierogach. Nam smakowało, wy też spróbujcie i powiedzcie czy wam takie połączenie przypadło do gustu:)
15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól ziołowa
4 papryki
2 papryczki chili
2 marchewki
cebula
kawałek fenkułu
2 łodygi selera naciowego
200 g koncentratu pomidorowego
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ziele angielskie
majeranek
tymianek
świeży liść laurowy
2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody, ale najlepiej smakują odsmażone na oleju i podane z gęstym jogurtem i posypane zieleniną.
Składniki:
Na ciasto:
1 kg mąki15 - 20 dag roztopionego masła
ok. półtorej szklanki letniego mleka (zależy od mąki, ile wchłonie płynu)
sól ziołowa
Farsz:
1 kg wędzonej, surowej polędwicy4 papryki
2 papryczki chili
2 marchewki
cebula
kawałek fenkułu
2 łodygi selera naciowego
200 g koncentratu pomidorowego
łyżka masła
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ziele angielskie
majeranek
tymianek
świeży liść laurowy
2 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
Wykonanie:
Farsz: Warzywa kroimy w drobną kostkę, podobnie mięso. Na maśle szklimy cebulę następnie dodajemy polędwicę i resztę warzyw. Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku zmielonym liściem laurowym, zmielonym zielem angielskimi, solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Dla zagęszczenia dodajemy kaszkę orkiszową, odstawiamy do ostudzenia.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać plastelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło. Dobrze jeśli pozwolimy ciastu odpocząć.
Z ciasta formujemy wałeczek. Kroimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni by uzyskać okrągły placuszek, który jeszcze wałkujemy. Każdy placuszek nadziewamy farszem zawijamy brzegi.
Pierogi gotujemy we wrzącej posolonej wodzie.
Możemy je podawać od razu z wody, ale najlepiej smakują odsmażone na oleju i podane z gęstym jogurtem i posypane zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz