Konfitura z płatków róży

Konfitura o intensywnym różanym zapachu idealna do pączków, kruchych lub drożdżowych rogalików.

Składniki:

proporcje na 3 słoiki o pojemności 200 ml:

300 g płatków róży najlepiej odmiana Rosa Rugosa
300 g cukru pudru
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Kwiaty róży najlepiej jest zbierać w pierwszej połowie czerwca. Płatki róży najlepiej zrywać rano ponieważ w słońcu tracą część olejków eterycznych. Płatki należy przebrać od razu po zerwaniu, gdyż odłożone na później tracą swój aromat.
Przebrane płatki należy opłukać w zimnej wodzie. Następnie należy je dokładnie odcisnąć i zważyć.

Cukru pudru odważamy tyle ile mamy płatków róży.  Płatki należy zmieszać z cukrem pudrem i sokiem cytryny. Płatki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.

Jeśli konfitura będzie przechowywana w lodówce i zużyta w ciągu 2-3 miesięcy nie trzeba jej pasteryzować, jeśli natomiast ma postać dłużej po przełożeniu konfitury do słoików, należy ją pasteryzować przez 30 minut.

Porada:
Białe końcówki płatków zawierają w sobie goryczkę, a mało aromatu, więc warto je podcinać przy przebieraniu płatków.


Komentarze

Popularne posty