Konfitura z płatków róży
Składniki:
proporcje na 3 słoiki o pojemności 200 ml:
300 g płatków róży najlepiej odmiana Rosa Rugosa300 g cukru pudru
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Kwiaty róży najlepiej jest zbierać w pierwszej połowie czerwca. Płatki róży najlepiej zrywać rano ponieważ w słońcu tracą część olejków eterycznych. Płatki należy przebrać od razu po zerwaniu, gdyż odłożone na później tracą swój aromat.Przebrane płatki należy opłukać w zimnej wodzie. Następnie należy je dokładnie odcisnąć i zważyć.
Cukru pudru odważamy tyle ile mamy płatków róży. Płatki należy zmieszać z cukrem pudrem i sokiem cytryny. Płatki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
Jeśli konfitura będzie przechowywana w lodówce i zużyta w ciągu 2-3 miesięcy nie trzeba jej pasteryzować, jeśli natomiast ma postać dłużej po przełożeniu konfitury do słoików, należy ją pasteryzować przez 30 minut.
Porada:
Białe końcówki płatków zawierają w sobie goryczkę, a mało aromatu, więc warto je podcinać przy przebieraniu płatków.
Komentarze
Prześlij komentarz