Kotlet de volaille z polędwiczki indyka z papryką i cebulą

Kolejna wariacja na temat kotleta de volaille (kotleta po kijowsku), tym razem pierś z kurczaka została zastąpiona polędwiczką indyka, a do masła dodałam słodkie mini papryczki i cebulę.

Składniki:

2 polędwiczki z indyka
sól
pieprz kolorowy
masło klarowane do  smażenia około 1 kg

nadzienie:
4 łyżki masła
2 słodkie mini papryczki
szalotka
sól
pieprz kolorowy

do panierowania:
mąka krupczatka
jajko
bułka tarta


Wykonanie:

W miseczce mieszamy masło z drobno posiekaną papryką, szalotką oraz solą i pieprzem. Z  masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.

Polędwiczki wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy wałeczek z masłem i  zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce.

Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą. 
Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej. 

Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na  chwilę na ręcznik papierowy.
Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.

Komentarze

Popularne posty