Roladki z sarny z grzybami

Sarnina idealnie komponuje się z grzybami leśnymi,więc zrobiłam z niej roladki, które dusiły się w sosie śmietanowo-grzybowym.

Składniki:

szynka z sarny
500g świeżych grzybów leśnych
4 szalotki
2 łyżki masła
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
sól
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren ziela angielskiego
mąka krupczatka
200 ml gęstej kwaśnej śmietany


koperek do posypania
kasza gryczana i czerwona soczewica do podania

Wykonanie:

Pokrojone grzyby podduszamy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Szynkę kroimy w plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem. Mięso oprószamy pieprzem ziołowym i solą, na środek mięsa kładziemy podduszone grzyby, mięso zawijamy, obtaczamy w mące.

Na patelni podgrzewamy masło. Na rozgrzanym maśle obsmażamy mięso ze wszystkich stron, dodajemy pokrojoną w ćwiartki szalotki, pozostałe grzyby, roztarte: ziele angielskie, jałowiec oraz liście laurowe. Chwilę dusimy, a następnie dodajemy wiejską śmietanę i dusimy około 45-50 minut, aż mięso będzie miękkie.

Mięso posypujemy koperkiem i podajemy z ugotowaną soczewicą wymieszaną z kaszą gryczaną.


Komentarze

Popularne posty