Bulgur z warzywami
Pyszny dodatek do obiadu.
łyżka masła
szalotka
żółta marchewka
150 g mini marchewki
kilka różyczek kalafiora
papryka ramiro
150 g groszku cukrowego
koperek, natka pietruszki, szczypiorek
sól ziołowa
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sok z cytryny
300 ml wody lub bulionu warzywnego
Gdy kasza jest już miękka dodajemy cienko pokrojoną paprykę, zioła, całość skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku, solą ziołową, pieprzem ziołowym i czarnym. Podajemy jako dodatek do dania głównego lub wegetariański obiad.
Długość gotowania kaszy bulgur może być różna w zależności od producenta, więc jeśli po 15 minutach bulgur jest jeszcze twardy, a woda/bulion odparowały należy dolać jeszcze płynu i wydłużyć czas gotowania.
Składniki
200 g kaszy bulgurłyżka masła
szalotka
żółta marchewka
150 g mini marchewki
kilka różyczek kalafiora
papryka ramiro
150 g groszku cukrowego
koperek, natka pietruszki, szczypiorek
sól ziołowa
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sok z cytryny
300 ml wody lub bulionu warzywnego
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy szalotkę, mini marchewki i żółtą marchewkę pokrojoną w plasterki. Dokładamy różyczki kalafiora, groszek cukrowy, wsypujemy bulgur. Wszystko zalewamy wodą/bulionem. Całość solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.Gdy kasza jest już miękka dodajemy cienko pokrojoną paprykę, zioła, całość skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku, solą ziołową, pieprzem ziołowym i czarnym. Podajemy jako dodatek do dania głównego lub wegetariański obiad.
Długość gotowania kaszy bulgur może być różna w zależności od producenta, więc jeśli po 15 minutach bulgur jest jeszcze twardy, a woda/bulion odparowały należy dolać jeszcze płynu i wydłużyć czas gotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz