Łosoś jurajski w sosie śmietanowo-ziołowym

Sposób na soczystą i pełną smaku rybę.

Składniki:

3 płaty łososika jurajskiego, bez skóry
mąka typ 00
sól morska
pieprz kolorowy

300 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
4-6 szalotki
łyżka masła
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
pęczek ziół: koperek, szczypiorek, pietruszka
sól morska 
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Na maśle szklimy szalotki pokrojone w ćwiartki. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem kolorowym. W mące panierujemy płaty ryby i wrzucamy ją na patelnię. Rybę obsmażamy z obu stron, a następnie zalewamy śmietaną, posypujemy posiekanymi ziołami i dusimy 5 minut. Gotowy sos doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Popularne posty