Łosoś jurajski w sosie śmietanowo-ziołowym
Sposób na soczystą i pełną smaku rybę.
Składniki:
3 płaty łososika jurajskiego, bez skóry
mąka typ 00
sól morska
pieprz kolorowy
300 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
4-6 szalotki
łyżka masła
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
pęczek ziół: koperek, szczypiorek, pietruszka
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Na maśle szklimy szalotki pokrojone w ćwiartki. Mąkę mieszamy z solą i pieprzem kolorowym. W mące panierujemy płaty ryby i wrzucamy ją na patelnię. Rybę obsmażamy z obu stron, a następnie zalewamy śmietaną, posypujemy posiekanymi ziołami i dusimy 5 minut. Gotowy sos doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz