Kurczak w sosie śmietanowym

Soczyste i kruche kawałki piersi kurczaka pokryte kremowym sosem śmietanowym.

Składniki:

500 g piersi kurczaka
pół szklanki mąki typ 00
pieprz kolorowy
chili
estragon
zmielone ziele angielskie
ostra papryka
słodka papryka
czosnek granulowany
sól

250 g  szalotki
500 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
łyżka masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki startego imbiru
kilka listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z przyprawami, a następnie obtaczamy w niej kawałki mięsa.
Szalotkę kroimy w ćwiartki i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy szafran, starty imbir, ziele angielskie i liście laurowe.
Na patelnię wrzucamy kawałki mięsa i je rumienimy, następnie wlewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem 15 minut.
 
 Sos podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Popularne posty