Kurczak w sosie śmietanowym
Soczyste i kruche kawałki piersi kurczaka pokryte kremowym sosem śmietanowym.
Składniki:
500 g piersi kurczaka
pół szklanki mąki typ 00
pieprz kolorowy
chili
estragon
zmielone ziele angielskie
ostra papryka
słodka papryka
czosnek granulowany
sól
250 g szalotki
500 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
łyżka masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki startego imbiru
kilka listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. Mąkę mieszamy z przyprawami, a następnie obtaczamy w niej kawałki mięsa.
Szalotkę kroimy w ćwiartki i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy szafran, starty imbir, ziele angielskie i liście laurowe.
Na patelnię wrzucamy kawałki mięsa i je rumienimy, następnie wlewamy śmietanę. Dusimy pod przykryciem 15 minut.
Sos podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz