Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 Prosty sposób na soczyste kawałki kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym.

Składniki:

500 g piersi kurczaka
500 g brązowych pieczarek
5 szalotek
2 łyżki masła
300 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
sól ziołowa
suszona kania
pieprz kolorowy
koperek
szczypiorek

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurczaka i go podsmażamy. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone w ósemki szalotki, całość posypujemy solą ziołową. Chwilę dusimy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy 10 minut. Do mięsa wlewamy wiejską śmietanę, dodajemy pokruszoną kanię i dusimy 5 minut. Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.

Komentarze

Popularne posty