Pączki z budyniem o smaku białej i ciemnej czekolady

Puszyste domowe pączki z kremowym budyniem o smaku białej i ciemnej czekolady.

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 405
5-6 żółtek
250 ml mleka
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
duża szczypta soli
kieliszek spirytusu
łyżeczka pasty waniliowej
szczypta szafranu
Do smażenia olej kokosowy 4 słoiki po 500 ml

cukier puder trzcinowy
po 500 ml budyniu o smaku białej i ciemnej  czekolady, użyłam domowego, ale jak kto woli można pójść na łatwiznę.

Wykonanie: 

Szafran namaczamy w spirytusie.
Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników. Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy je ręką, formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, wykładamy na stolnicę, przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany olej kokosowy, w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu. Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony.
Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha).
Usmażone pączki wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Do jednego worka cukierniczego przekładamy budyń z białej czekolady, a do drugiego z ciemnej. Pączki nadziewamy pół na pół budyniem z ciemnej i białej czekolady. Pączki można polukrować, oblać czekoladą albo lukrem, lub tak jak ja po prostu je oprószyć cukrem pudrem trzcinowym.

Porada: 
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Pączki można nadziać ulubionym nadzieniem.

Komentarze

Popularne posty