Uwielbiam domowy żółty ser - ten tak na prawdę jest wiosennie zielony. Dla mnie jest to smak dzieciństwa - mama
taki robiła, ale zazwyczaj czysty bez dodatków. Ja bardzo lubię nowości,
więc często tradycyjne smaki łączę z czymś nowym i nie zawsze
oczywistym.
Składniki:
około 1,5 kg wiejskiego białego twarogowego sera
litr wiejskiego mleka
100 g masła
łyżeczka soli
łyżeczka octu winnego
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka kurkumy
3 żółtka
2 łyżki suszonego koperku
2 czarne trufle
Wykonanie:
Pokruszony ser zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5-8 minut. Studzimy,
przecedzamy przez sito. Na szerokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy
ser, sól, ocet, żółtka, kurkumę oraz koperek i pokrojone na plasterki trufle. Smażymy jednocześnie mieszając łopatką do
uzyskania płynnej, ciągnącej konsystencji. Dodajemy sodę i ciągle mieszając podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Okrągłą
miskę o płaskim dnie lub keksówkę (zależy jaki kształt chcemy uzyskać)
wykładamy papierem do pieczenia, a
następnie wylewamy ser.
Ostudzony ser odstawiamy na noc do lodówki, aby zastygł.
Komentarze
Prześlij komentarz