Ser żółty z koperkiem i czarną truflą

Uwielbiam domowy żółty ser - ten tak na prawdę jest wiosennie zielony. Dla mnie jest to smak dzieciństwa - mama taki robiła, ale zazwyczaj czysty bez dodatków. Ja bardzo lubię nowości, więc często tradycyjne smaki łączę z czymś nowym i nie zawsze oczywistym.


Składniki:

około 1,5 kg wiejskiego białego twarogowego sera
litr wiejskiego mleka
100 g masła
łyżeczka soli
łyżeczka octu winnego
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka kurkumy
3 żółtka
2 łyżki suszonego koperku
2 czarne trufle

Wykonanie:

Pokruszony ser zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5-8 minut. Studzimy, przecedzamy przez sito. Na szerokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy ser, sól, ocet, żółtka, kurkumę oraz koperek i pokrojone na plasterki trufle. Smażymy jednocześnie mieszając łopatką do uzyskania płynnej, ciągnącej konsystencji. Dodajemy sodę i ciągle mieszając podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Okrągłą miskę o płaskim dnie lub keksówkę (zależy jaki kształt chcemy uzyskać) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy ser. Ostudzony ser odstawiamy na noc do lodówki, aby zastygł.


Komentarze

Popularne posty