Marmurkowy ser żółty z chili, pietruszką i czosnkiem

Uwielbiam domowy żółty ser. Dla mnie jest to smak dzieciństwa - mama taki robiła, ale zazwyczaj czysty bez dodatków. Ja bardzo lubię nowości, więc często tradycyjne smaki łączę z czymś nowym i nie zawsze oczywistym.

Składniki:

około 1,5 kg wiejskiego białego twarogowego sera
litr wiejskiego mleka
100 g masła
łyżeczka soli
łyżeczka octu winnego
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka kurkumy
3 żółtka
łyżka płatków chili
łyżka suszonego czosnku
łyżka suszonej pietruszki

płatki suszonej słodkiej papryki w płatkach

Wykonanie:

Pokruszony ser zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5-8 minut. Studzimy, przecedzamy przez sito. Na szerokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy ser (garść sera zostawiłam), sól, ocet, żółtka, kurkumę oraz płatki chili, czosnek i pietruszkę. Smażymy jednocześnie mieszając łopatką do uzyskania płynnej, ciągnącej konsystencji. Dodajemy sodę i wkruszamy resztę sera i ciągle mieszając podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Okrągłą miskę o płaskim dnie lub keksówkę (zależy jaki kształt chcemy uzyskać) wykładamy papierem do pieczenia. Papier posypujemy płatkami papryki, a następnie wylewamy ser. Wierzch sera również posypujemy płatkami. Ostudzony ser odstawiamy na noc do lodówki, aby zastygł.

Komentarze

Popularne posty