Nerki sarny w sosie śmietanowym

 Nerki podane w sosie z wiejskiej śmietany i odrobiną białego wina smakują wybornie.

Składniki:

500 g nerek z sarny, ewentualnie mogą być cielęce
łyżka masła
3 cebule
100 ml białego półwytrawnego wina
250 ml słodkiej śmietanki
sól ziołowa
pieprz
zielenina: natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy cebulę, oprószamy ją solą ziołową. Cebulę odsuwamy na bok patelni i partiami podsmażamy pokrojone w plasterki nerki.
Całość zalewamy winem i śmietanką, dusimy przez około 15 minut, aż nerki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem, posypujemy zieleniną.
Ja podałam z bulgurem wymieszanym z marchewką i groszkiem, ale można podać z ulubioną kaszą np. pęczak lub tradycyjnie z tłuczonymi ziemniakami. 


Komentarze

Popularne posty