Nerki sarny w sosie śmietanowym
Nerki podane w sosie z wiejskiej śmietany i odrobiną białego wina smakują wybornie.
łyżka masła
3 cebule
100 ml białego półwytrawnego wina
250 ml słodkiej śmietanki
sól ziołowa
pieprz
zielenina: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Całość zalewamy winem i śmietanką, dusimy przez około 15 minut, aż nerki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem, posypujemy zieleniną.
Ja podałam z bulgurem wymieszanym z marchewką i groszkiem, ale można podać z ulubioną kaszą np. pęczak lub tradycyjnie z tłuczonymi ziemniakami.
Składniki:
500 g nerek z sarny, ewentualnie mogą być cielęcełyżka masła
3 cebule
100 ml białego półwytrawnego wina
250 ml słodkiej śmietanki
sól ziołowa
pieprz
zielenina: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy cebulę, oprószamy ją solą ziołową. Cebulę odsuwamy na bok patelni i partiami podsmażamy pokrojone w plasterki nerki.Całość zalewamy winem i śmietanką, dusimy przez około 15 minut, aż nerki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem, posypujemy zieleniną.
Ja podałam z bulgurem wymieszanym z marchewką i groszkiem, ale można podać z ulubioną kaszą np. pęczak lub tradycyjnie z tłuczonymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz