Kurczak z fasolką, marchewką i perłowym kuskus

Obiad w 30 minut - pyszny, zdrowy i kolorowy.

Składniki:

2 piersi kurczaka
łyżka masła
sól morska
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
papryka słodka
papryka ostra
pieprz czarny
gorczyca
ziarna kolendry
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta kminu rzymskiego
pół łyżeczki kurkumy

szklanka perłowego kuskus
2 szklanki bulionu drobiowego lub wody

500 g mrożonej fasolki szparagowej
2 marchewki
2 łyżki musu kokosowego

koperek

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w kawałki. Kawałki mięsa nacieramy przyprawami. Mięso obsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną marchewkę. Dosypujemy kuskus i zalewamy wodą/bulionem dusimy przez 15-18 minut, w razie potrzeby dolewamy bulion, gdy kuskus, jest prawie miękki dodajemy fasolkę i mus kokosowy, dusimy, aż fasolka się podgrzeje. Gotową potrawkę posypujemy koperkiem.

Komentarze

Popularne posty