Pączki z malinową bitą śmietaną
Składniki:
5-6 żółtek
250 ml mleka
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
duża szczypta soli
kieliszek spirytusu
łyżeczka pasty waniliowej
szczypta szafranu
Do smażenia olej kokosowy 4 słoiki po 500 ml
litr śmietanki minimum 36%
4-5 łyżek cukru pudru - zależy od naszych preferencji
15 g liofilizowanych malin
łyżka soku z buraków
maliny liofilizowane lub świeże do dekoracji
Wykonanie:
Szafran namaczamy w spirytusie.Do misy robota kuchennego przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników. Końcówką hak wyrabiamy jednolite ciasto. Formujemy kulę przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość - wyrabiamy je ręką, formujemy kulę, przykrywamy i pozostawiamy na pół godziny. Tę czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, wykładamy na stolnicę, przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki ostrożnie wkładamy na silnie rozgrzany olej kokosowy, w płytkim i szerokim garnku, by swobodnie, nie stykając się, pływały w tłuszczu. Gdy pączki od dołu się zrumienią obracamy je i smażymy z drugiej strony.
Drewnianą wykałaczką sprawdzamy czy są usmażone (wykałaczka powinna być sucha).
Usmażone pączki wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, pokruszonymi malinami i sokiem buraczanym. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego.
Pączki przecinamy na pół i przy pomocy szprycy nadziewamy pączki.
Porada:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Pączki można nadziać ulubionym nadzieniem.
Komentarze
Prześlij komentarz