Suszone ziarna papai

Papaja to bardzo smaczny owoc egzotyczny, który nam daje wiele możliwości. Możemy używać go do sałatek, jogurtów, koktajli, jak także do dań mięsnych.
Zarówno nasiona papai, jak i owoc są bogate w błonnik, wapń, fosfor, żelazo, papainę, witaminy B1 i B3. W szczególny sposób poprawia to pracę jelit i wzmacnia układ odpornościowy.
W środku papaja ma dosyć dużo czarnych ziarenek, o pikantnym i dosyć intensywnym smaku, które również warto wykorzystać - można ich użyć jako dodatek do sałatek, ale ja wolę je ususzyć i używać w zastępstwie pieprzu.

Składniki:

ziarna z jednej papai

Wykonanie:

Ziarna papai wykładamy na papierowy ręcznik i suszymy (w sezonie grzewczym proponuję na kaloryferze). Dobrze wysuszone ziarna przekładamy do słoiczka. Rozkruszonymi w moździerzu ziarnami posypujemy kanapki, sałatki lub serek wiejski.

Komentarze

Popularne posty