Bezchlebowe kanapki z pastą z makreli
W rzeczywistości jest to sałatka w formie kanapki. Tak przygotowaną sałatkę można podać na śniadanie. Świetnie sprawdzą się na imprezach domowych jak i plenerowych. Takie oszukane kanapki ślicznie się prezentują, ale to co najważniejsze są pyszne i zdrowe. U mnie ostatnio goszczą bardzo często. Dzisiaj prezentuję wersję z pastą z makreli, jajkiem przepiórczym i kolorowymi warzywami.
Składniki:
pasta z makreli:
duża wędzona makrela
czerwona cebula
koperek
pieprz kolorowy
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
sok z cytryny do smaku
na każdą porcję:
3-4 duże liście sałaty
2-3 ugotowane na twardo przepiórcze jajka
rzodkiewka
cienko poszatkowana kapusta czerwona
grillowana papryka obrana ze skórki - można użyć takiej ze słoika
Wykonanie:
Makrelę obieramy ze skóry i ości. Mięso z makreli mieszamy z majonezem, musztardą, drobno posiekaną cebulą, koperkiem, szczypiorkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na foli spożywczej układamy 3-4 liście sałaty, tak by na siebie nachodziły. Smarujemy je warstwą pasty. Układamy ugotowane jajka przepiórki, cienko pokrojoną rzodkiewkę, kapustę i paprykę. Dokładnie owijamy liśćmi sałaty.
Owijamy ciasno folią spożywczą. Dodatkowo możemy owinąć w papier kanapkowy i przewiązać sznurkiem lub tasiemką.
Kroimy na pół ostrym nożem. Taka sałatka w formie kanapki to idealna propozycja jako zdrowy posiłek w szkole, w pracy, pikniku czy podczas domowych imprez.
Komentarze
Prześlij komentarz