Jajko przepiórcze w awokado
Nieco inny sposób na jajko sadzone w awokado. Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko
pozostaje kremowe i nie rozlewa się, białko nie zmienia swojej
struktury. Dzięki temu możemy przygotować jajko sadzone w całkiem nowym
wydaniu. Tym razem białko zapiekłam w awokado. Na podpieczonym awokado ułożyłam kremowe żółtko, kawałki łososia z Alaski oraz gałązkę koperku.
Składniki:
4 jajka przepiórcze
2 awokado
100 g wędzonego łososia z Alaski
koperek
sok z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Jajka dokładnie myjemy,
osuszamy i wkładamy do woreczka strunowego. Wkładamy do zamrażarki co
najmniej na 12h, by dobrze zamarzły.
Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.
Awokado kroimy na pół. W każdą połówkę awokado wlewamy trochę białka. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Na podpieczonym awokado układamy żółtko, kawałki łososia i koperek. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Ja dodatkowo do awokado podałam podpieczone pomidorki i mini krakersy.
Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.
Komentarze
Prześlij komentarz