Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin
Halibut to dosyć tłusta ryba, więc idealnie nadaje się do pieczenia. Moja dzisiejsza propozycja to pieczone dzwonka halibuta w glazurze na bazie miso, sosu mirin oraz sosu sojowego.
Sos mirin powstaje na bazie słodkiego wina ryżowego i powinien mieć około 14% alkoholu. W smaku sos mirin jest dość słodki, ale jednocześnie lekko ostry i pełny w swym bukiecie. Sos mirin jest doskonałym dopełnieniem sosu sojowego oraz pasty miso. Dla uzupełnienia informacji dodam, że pasta miso to japońska pasta ze sfermentowanej soi. Po połączeniu tych smaków, otrzymamy bogatą w smaku marynatę idealną do pieczonych ryb.
Składniki:
dzwonka halibuta
marynata:
100 ml sosu mirin
30 g pasty miso
50 ml sosu sojowego o obniżonej ilości soli
opcjonalnie kilka kropli sosu sriracha
Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Rybę za pomocą pędzelka pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 15 minut, by przeszedł smakiem. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 15 minut w 200°C. Podczas pieczenia rybę należy smarować co klika minut pozostałą marynatą.
Upieczoną rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz