Jajka barwione czerwoną kapustą na niebiesko i fioletowo
Poszatkowane liście czerwonej kapusty mogą służyć jako naturalny barwnik do jajek. Dzięki nim zachowamy naturalny smak jajek oraz możemy zabarwić jajka na niebiesko lub fioletowo.
Składniki:
ugotowane na twardo jajka dowolna ilość
czerwona kapusta
sok z cytryny
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do dwóch misek. Do jednej części wciskamy sok z cytryny dokładnie mieszamy.
Jajka przekładamy do misek. Pozostawiamy do zabarwienia. Tam gdzie jest sama kapusta jajka zabarwią się na niebiesko. Z kapustą z dodatkiem soku cytrynowego zabarwią się na fioletowo,
W ten prosty sposób uzyskujemy naturalnie zabarwione jajka, które ślicznie się prezentują. Takie jajka możemy użyć do przygotowania innych ciekawych dań.
Komentarze
Prześlij komentarz