Carpaccio z macek ośmiornicy
Tak przygotowana ośmiornica to pyszna i elegancka przystawka. Ośmiornica jest delikatna w smaku, więc idealnie komponuje się z sosem winegret.
Składniki:
500 g macek ośmiornicy
150 ml sosu mirin
sól morska
10 g żelatyny w listkach
sos winegret:
sok z cytryny
5-6 łyżek oleju
łyżka płynnego miodu
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Macki ośmiornicy gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli oraz sosu mirin. Ugotowane macki odcedzamy.
Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje wodę odlewamy i zalewamy niewielką ilością wrzątku(tyle, żeby się rozpuściła).
Plastikową butelkę po wodzie mineralnej przecinamy na pół. Wkładamy do niej macki. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczoną żelatyną. Gdy wszystkie macki są już ułożone w butelce dociskamy je słoikiem lub szklanką. Studzimy. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki minimum na 3 godziny, żeby ośmiornica dobrze zastygła.
Po zastygnięciu butelkę rozcinamy i wyjmujemy sprasowaną ośmiornicę.
Kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim ośmiornicę.
Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami.
Komentarze
Prześlij komentarz