Carpaccio z macek ośmiornicy

 
Tak przygotowana ośmiornica to pyszna i elegancka przystawka. Ośmiornica jest delikatna w smaku, więc idealnie komponuje się z sosem winegret.

Składniki:

500 g macek ośmiornicy
150 ml sosu mirin
sól morska
 
10 g żelatyny w listkach

sos winegret:
sok z cytryny
5-6 łyżek oleju
łyżka płynnego miodu
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Macki ośmiornicy gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli oraz sosu mirin. Ugotowane macki odcedzamy.
Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje wodę odlewamy i zalewamy niewielką ilością wrzątku(tyle, żeby się rozpuściła).
Plastikową  butelkę po wodzie mineralnej przecinamy na pół. Wkładamy do niej macki. Każdą warstwę smarujemy  rozpuszczoną żelatyną. Gdy wszystkie macki są już ułożone w butelce dociskamy je słoikiem lub szklanką. Studzimy. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki minimum na 3 godziny, żeby ośmiornica dobrze zastygła.

Po zastygnięciu butelkę rozcinamy i wyjmujemy sprasowaną ośmiornicę.

Kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim ośmiornicę.
Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami.

Komentarze

Popularne posty