Plastry schabu krótko konfitowane
Bardzo prosty, a jednocześnie pyszny sposób na kruche, delikatne i pełne smaku mięso.
Składniki:
500 g schabu wieprzowego najlepiej z hodowli ekologicznej
250 ml świeżego soku z kwaśnych jabłek
mieszanka przypraw: sól morska, czosnek granulowany, rozmaryn, świeży liść laurowy drobno pokrojony, szałwia, majeranek, koper włoski, jałowiec tymianek
700-800 g smalcu gęsiego
Wykonanie:
Mięso kroimy w cienkie plastry.
Zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy minimum na 2-3 godziny do lodówki. Mięso dokładnie osuszamy. Nacieramy przyprawami.
Smalec rozgrzewamy w żeliwnym garnku. Do mocno rozgrzanego smalcu przekładamy mięso. Kawałki mięsa powinny być całkowicie przykryte tłuszczem. Garnek przykrywamy. Po 2-3 minutach wyłączamy ogień pod garnkiem. Zostawiamy na 10 minut, aby mięso spokojnie doszło.
Tak przygotowane plastry mięsa podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smalec, w którym smażyło się mięso jest bardzo aromatyczny. Po przecedzeniu, aby nie było w nim pozostałości ziół od mięsa, które mogły by się przypalić usmażyłam na nim ziemniaczki jako dodatek do obiadu.
Komentarze
Prześlij komentarz