Panierowane smażone langustynki
Langustynki to bardzo smaczne skorupiaki. Podaje się je zazwyczaj w całości lub obrane. Jadalną częścią jest mięso z ogona, które jest jędrne i bardzo delikatne. Langustynki można gotować kilka minut w wywarze z warzyw z dodatkiem białego wina, zapiekać, smażyć lub grillować. Ja wybrałam sposób bardzo prosty, a jednocześnie smaczny, czyli smażone obrane ogony langustynek w panierce.
Składniki:
300 g obranych langustynek, mięso z ogonów
sól morska
pieprz kolorowy
semolina
bułka tarta
2-3 jajka
olej rzepakowy do smażenia
do podania:
kawałki cytryny
jogurt naturalny przyprawiony solą ziołową i pieprzem kolorowym
Wykonanie:
Mięso z ogonów langustynek oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w semolinie w jajku
oraz bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia panierki. Usmażone wykładamy na papierowe ręczniki by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kawałkami cytryny i sosem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz