Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską


Polędwiczki wieprzowe wybornie smakują, gdy są nadziane owocami. Dzisiaj nadziałam je miechunką peruwiańską i zielonym kiwi. Wyszło, pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo.

Składniki:

600 g polędwiczek wieprzowych
1-2 kiwi
około 10 miechunek  peruwiańskich
sól morska
pieprz kolorowy
miód
łyżeczka pasty Harrisa
3-4 szalotki

Wykonanie:

W każdej polędwiczce robimy otwór na wylot. Każdą polędwiczkę nadziewamy kawałkami kiwi i miechunkami.
Polędwiczki oprószamy solą, pieprzem, polewamy miodem. Nacieramy Harrisą. Aby polędwiczki nie straciły kształtu, obwiązujemy je nicią kuchenną lub wkładamy do siatki wędliniarskiej. Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok polędwiczek układamy nieobrane szalotki pokrojone na pół, dzięki temu polędwiczki nabiorą smaku i ładnego koloru. Naczynie przykrywamy.
Naczynie ustawiamy w parowarze. Gotujemy na parze około 45 minut.
Tak przygotowując mięso nie musimy go pilnować, czekamy, aż timer da nam znać, że mięso jest gotowe. Dodatkowo tak przygotowane polędwiczki zawsze wychodzą idealnie kruche i soczyste.
Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami.


 

Komentarze

Popularne posty