Całkiem inny sposób na jajka sadzone

Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko pozostaje kremowe i nie rozlewa się, białko nie zmienia swojej struktury. Dzięki temu możemy przygotować jajko sadzone w całkiem nowym wydaniu. Tym razem użyłam jajek przepiórczych i podałam na mini kanapkach.

Składniki:

4 jajka przepiórcze
 
do podania:
2 mini kromki pumpernikla
2 talarki jaglano-kukurydziane
awokado
rzodkiewka
rukola
szczypiorek
radicchio
masło
sól morska ziołowa

Wykonanie:

Jajka dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do woreczka strunowego. Wkładamy do zamrażarki co najmniej na 12h, by dobrze zamarzły.

Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.
Gdy jajka rozmarzną oddzielamy białka od żółtek. Białka posypujemy solą ziołową, smażymy na rozgrzanym oleju.

Kromki pumpernikla oraz talarki cienko smarujemy masłem. Na kromeczkach układamy cienko pokrojoną cykorię, awokado, rzodkiewkę. Układamy usmażone białko, żółtko. Posypujemy szczypiorkiem i rukolą. Podajemy.

Komentarze

Popularne posty