Całkiem inny sposób na jajka sadzone
Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko pozostaje kremowe i nie rozlewa się, białko nie zmienia swojej struktury. Dzięki temu możemy przygotować jajko sadzone w całkiem nowym wydaniu. Tym razem użyłam jajek przepiórczych i podałam na mini kanapkach.
Składniki:
4 jajka przepiórcze
do podania:
2 mini kromki pumpernikla
2 talarki jaglano-kukurydziane
awokado
rzodkiewka
rukola
szczypiorek
radicchio
masło
sól morska ziołowa
Wykonanie:
Jajka dokładnie myjemy,
osuszamy i wkładamy do woreczka strunowego. Wkładamy do zamrażarki co
najmniej na 12h, by dobrze zamarzły.
Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.
Gdy jajka rozmarzną oddzielamy białka od żółtek. Białka posypujemy solą ziołową, smażymy na rozgrzanym oleju.
Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.
Kromki pumpernikla oraz talarki cienko smarujemy masłem. Na kromeczkach układamy cienko pokrojoną cykorię, awokado, rzodkiewkę. Układamy usmażone białko, żółtko. Posypujemy szczypiorkiem i rukolą. Podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz