Karmazyn z maślanymi warzywami
Karmazyn to jedna z moich ulubionych ryb morskich. Dziś ją podałam z duszonymi na maśle mini marchewkami, topinamburem oraz groszkiem cukrowym.
Składniki:
4 filety z karmazyna
sól ziołowa
pieprz kolorowy
warzywa:
500 g topinamburu
250 g mini marchewek
150 g groszku cukrowego
czerwona cebula
łyżka masła
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
natka pietruszki lubczyk
Wykonanie:
Na głębokiej patelni topimy masło. Dokładamy obrany topinambur, marchewki i cebulę pokrojoną w ósemki. Chwilę podsmażamy. Wlewamy około 150 ml wody. Warzywa solimy. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Do warzyw dodajemy groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Skórę na filetach nacinamy w kilku miejscach. Na wierzchu warzyw układamy oprószone solą i pieprzem filety rybne skórą do góry. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C z opcją grill. Pieczemy 3-4 minuty, aż mięso ryby ze szklistego stanie się białe.
Rybę podajemy razem z warzywami, z którymi się piekła oraz ulubioną surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz