Karmazyn z maślanymi warzywami


Karmazyn to jedna z moich ulubionych ryb morskich. Dziś ją podałam z duszonymi na maśle mini marchewkami, topinamburem oraz groszkiem cukrowym.

Składniki:

4 filety z karmazyna
sól ziołowa
pieprz kolorowy

warzywa:
500 g topinamburu
250 g mini marchewek
150 g groszku cukrowego
czerwona cebula
łyżka masła
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
natka pietruszki lubczyk

Wykonanie:

Na głębokiej patelni topimy masło. Dokładamy obrany topinambur, marchewki i cebulę pokrojoną w ósemki. Chwilę podsmażamy. Wlewamy około 150 ml wody. Warzywa solimy. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Do warzyw dodajemy groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. 
 
Skórę na filetach nacinamy w kilku miejscach. Na wierzchu warzyw układamy oprószone solą i pieprzem filety rybne skórą do góry. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C z opcją grill. Pieczemy 3-4 minuty, aż mięso ryby ze szklistego stanie się białe.

Rybę podajemy razem z warzywami, z którymi się piekła oraz ulubioną surówką.

Komentarze

Popularne posty