Sałatka z krewetkami i jajkami przepiórczymi
Bardzo smaczna sałatka, którą proponuję przygotować w osobnych miseczkach lub słoiczkach by móc zaserwować gotowe porcje.
Do sałatki również proponuję przygotować kilka sosów np. tysiąca wysp, prosty winegret oraz kawałki cytryny by goście mogli wybrać opcję, która bardziej im odpowiada.
Składniki:
300 g obranych krewetek królewskich
2 łyżki sosu sriracha
łyżka miodu
2 łyżki oleju
80 g rukoli
16 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
250 g pomidorków koktajlowych
czerwona cebula
sos tysiąca wysp:
5 łyżek majonezu
3 łyżki keczupu
kilka kropli tabasco
50 ml whisky
sól morska
pieprz kolorowy
prosty winegret:
sok z cytryny
3-4 łyżki oleju rzepakowego
łyżka miodu
łyżeczka musztardy
sól morska
pieprz kolorowy
natka pietruszki
przeciśnięty ząbek czosnku
cytryna
Wykonanie:
Sos sriracha, miód oraz olej mieszamy. Do sosu przekładamy krewetki, mieszamy odstawiamy na 15 minut.
W słoiczkach lub miseczkach układamy warstwami rukolę, jajka przepiórcze, pomidorki koktajlowe, rukolę, cienko pokrojoną czerwoną cebulę.
Krewetki smażymy na rozgrzanej patelni, aż zmienią kolor na różowy. Układamy je na wierzchu sałatki.
Składniki na sos tysiąca wysp mieszamy.
Składniki na sos winegret również mieszamy do uzyskania zawiesistej konsystencji..
Cytrynę kroimy w kawałki.
Porcje sałatek podajemy na stół kładziemy również sosy podane w sosjerkach i kawałki cytryny, by każdy mógł doprawić sałatkę wg własnego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz