Plastry schabu w glazurze na bazie pasty Harissa
Kruche kawałki schabu w słodko-pikantnej glazurze idealnie komponują się z prostą surówką z sałaty masłowej oraz pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
800 g schabu
glazura:
2 łyżeczki pasty Harrisa
łyżeczka miodu
łyżka octu z białego wina
4 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry.
Składniki glazury mieszamy. W glazurze obtaczamy plastry mięsa. Odstawiamy na 20-30 minut do zamarynowania.
Plastry mięsa smażymy na rozgrzanej żeliwnej płycie lub patelni. Smażymy z obu stron przez 3-4 minuty. Po obróceniu mięso można dodatkowo posmarować pozostałą glazurą.
Usmażone mięso proponuję podać z sałatą w sosie śmietanowym (sos śmietanowy zrównoważy ostrość mięsa) oraz pieczonymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz