Surówka z brukselki, groszku cukrowego i pomidorków koktajlowych

Świeża, bardzo chrupiąca surówka z brukselki, strączków groszku cukrowego i słodkich, soczystych pomidorków. Taka surówka idealnie nadaje się do dania głównego, może być również dodatkiem do kanapek lub domowych burgerów, tortilli czy hot dogów.

Składniki:

200 g brukselki
100 g strączków groszku cukrowego
czerwona cebula
100 g pomidorków koktajlowych
koperek
szczypiorek
2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
sól morska
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Brukselki i cebulę kroimy na mandolinie. Strączki drobno kroimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Do warzyw dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Surówka jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca idealnie komponuje się z daniami z ryb, drobiu oraz innych mięs.

Komentarze

Popularne posty