Surówka z brukselki, groszku cukrowego i pomidorków koktajlowych
Świeża, bardzo chrupiąca surówka z brukselki, strączków groszku cukrowego i słodkich, soczystych pomidorków. Taka surówka idealnie nadaje się do dania głównego, może być również dodatkiem do kanapek lub domowych burgerów, tortilli czy hot dogów.
Składniki:
200 g brukselki
100 g strączków groszku cukrowego
czerwona cebula
100 g pomidorków koktajlowych
koperek
szczypiorek
2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
sól morska
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Brukselki i cebulę kroimy na mandolinie. Strączki drobno kroimy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Do warzyw dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny, olejem i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Surówka jest lekka, chrupiąca i orzeźwiająca idealnie komponuje się z daniami z ryb, drobiu oraz innych mięs.
Komentarze
Prześlij komentarz