Karmazyn w śmietanie
Karmazyn to bardzo smaczna ryba o delikatnym smaku. Dziś przygotowałam ją w aksamitnym sosie śmietanowym.
Składniki:
2 filety z karmazyna
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
szczypta szafranu
semolina do oprószenia ryby
2-3 szalotki
łyżka masła
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Ja całość przygotowałam w naczyniu tagine, w którym podałam również potrawę. Można jednak przygotować np. na patelni o grubym nieprzywierającym spodzie.
Szalotki kroimy w krążki. Następnie szklimy je na maśle. Lekko solimy, dodajemy szafran. Dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Skórę na rybach nacinamy w kilku miejscach. Rybę oprószamy solą i pieprzem. Od strony mięsa lekko oprószamy semoliną. Rybę układamy na sosie skórą do góry. Naczynie przykrywamy. Dusimy na niewielkim ogniu przez 7-8 minut. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki. Tak przygotowaną rybę można podać np. z purée ziemniaczanym.
Komentarze
Prześlij komentarz